23 Nisan 2009 Perşembe

2009 asgari ücret ve asgari geçim indirimi (yardımı) ne kadar olacak?

2009 asgari ücret ne kadar, asgari geçim indirimi (yardımı) 2009′da kaç para olacak, kim ne kadar asgari geçim indirimi alacak, emekli olan eşlerin durumu ne olacak, eş çalışan ve çalışmayanlar ne kadar asgari geçim yardımı alacak, 1 çocuklu, 2 çocuklu, 3 çocuklu ve 4 çocuklu çalışanlar kaç para asgari geçim indirimi alacaklar, asgari geçim indirimi nasıl ve neye göre hesaplanıyor?

Bilindiği üzre şu anda brüt 638,7 YTL olan asgari ücrete 2009 yılı için % 4 oranında zam yapıldı. % 4′lük asgari ücret zammı ile birlikte, asgari ücret 2009 Ocak - Haziran döneminde brüt 666 TL, 2009 Temmuz - Aralık döneminde ise brüt 693 TL olacak. Bu zamla birlikte asgari geçim indirimi (yardımı) da yeni yıldan itibaren zamlı ödenecek.


1 Ocak 2009′da yürürlüğe girecek brüt 666 YTL'lik asgari ücret, asgari geçim indirimi yoluyla bekar bir işçi ya da memura aylık 49,95 YTL getiri sağlayacak. Bu rakam evli, eşi çalışmayan 2 çocuklu bir ücretli için 74,93 YTL, dört çocuklu bir ücretli için de 84,92 YTL olacak.

Asgari geçim indirimi, takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücret üzerinden hesaplanıyor.

Hesaplamada, mükellefin kendisi için asgari ücretin yüzde 50'si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş için yüzde 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere, ilk 2 çocuk için yüzde 7.5'i, diğer çocuklar için de yüzde 5'i dikkate alınıyor. Bu şekilde belirlenen tutar, gelir vergisinin ilk dilimine uygulanan yüzde 15 oranı ile çarpılacak. Bulunan tutar da, her ay ödenecek gelir vergisinden mahsup ediliyor.

Asgari geçim indiriminde, emekli maaşı alanlar çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş olarak kabul ediliyor. Eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde, çocuklar yalnızca sosyal güvenlik yönünden tabi oldukları eşin bildirimine dahil edilecek. Boşananlar için indirim tutarının hesabında, nafakası sağlanan çocuk sayısına bakılıyor.

2009 yılında kim ne kadar asgari geçim indirimi (yardımı) alacak?

2009 asgari geçim indirimi tablosu

1 yorum:

Adsız dedi ki...

2009 TEMMUZ AYINDA ASKERİ ÜCRETLERE YAPILAN ZAMA GÖRE ASKERİ GEÇİM İNDİRİMİ NE KADAR MEDENİ DURUMLARA GÖRE

Yorum Gönder

kpss, kpds, ssk sorgulama, tarım bağkuru, kpss tercihleri
Küfür/spam/işime gelmeyen yorumları silerim :)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons