12 Nisan 2009 Pazar

antibiyotiklerin özellikleri

Enfeksiyonlarda hızlı ve etkili tedavi sağlayan antibiyotikler en sık kullanılan ilaçlar arasında yer alır. Antibiyotikler kemoterapötik olarak adlandırılan ve enfeksiyon hastalıkları­nın tedavisinde kullanılan geniş kap­samlı ilaç grubunun bir üyesidir. Bu ilaç grubunda antibiyotiklerin yanı sıra protozoon, asalak ve mantar ilaçları ile sülfonamitler de bulunur. Bu ilaçlar en­feksiyonların tedavisinde kullanılır, bakteri, parazit ve bazı virüslere karşı etki gösterirler.
Kemoterapötik maddeler enfeksiyon etkeni olan mikroorganizmaların ya­şamsal süreçlerini etkiler. Bu etki vücuttaki normal biyolojik olayları olabil­diğince bozmadan gerçekleşir.

Özellikleri:

Modern antibiyotik tedasinin başlangıcı, ilk sülfamitin tıbbi uygulamaya girdiği 1936′ya değin iner. Ama 1941′de penisilinin üretilmesiyle mikro­bik hastalıkların tedavisinde bir çığırın açıldığı söylenebilir.
Günümüzde kullanılan antibiyotik­lerin sınıflandırılması farklı ölçütlere dayandınlabilir: Antibiyotikler etki me­kanizmalarına ya da klinik etkilerine göre gruplandınlabilir. Ama bütün anti­biyotiklerde bazı temel özellikler var­dır:

• Antibiyotik enfeksiyon etkenlerine karşı seçici bir biçimde etki göstermeli­dir. Bu etki, söz konusu etkenlerin ço­ğalmasını durdurarak ya da onları yok ederek gerçekleşir.
• Vücutta emildikten sonra antibiyoti­ğin etkisi organik bileşiklerce engellenmemeli ya da azaltılmamalıdır; antibi­yotik hızlı etki göstermeli ve antimikrobik özelliklerini yeterince uzun bir süre korumalıdır.
• Tedavi için kullanılan dozlar da za­rarlı etki göstermemeli ya da böyle etki­leri tahammül edilebilir düzeyde olma­lıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

kpss, kpds, ssk sorgulama, tarım bağkuru, kpss tercihleri
Küfür/spam/işime gelmeyen yorumları silerim :)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons