22 Nisan 2009 Çarşamba

Hanta Virüsü'nün Kenelerden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından daha tehlikeli

Ülkemizde ilk kez görülen ve kemirgenler tarafından bulaşın ölümcül Hanta Virüsü'nün Kenelerden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından daha tehlikeli olduğu ortaya çıktı.

Zonguldak ve Bartın'da 8 kişinin hastalanmasına neden olan virüsün Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığının etkeniyle aynı ailede bulunduğunu ve bu virüsün de kanamalı ateşe neden olduğu söylendi. 30′dan fazla türü bulunan Hanta Virüsü'nün 20 türünün insan sağlığı açısından risk oluşturduğunu ve bu virüsü kemirgenlerin taşıdığı bildirildi.

Bildiğiniz gibi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı Kene ısırması yoluyla insanlara bulaşıyor. Fakat Hanta Virüsü solunum yoluyla bile bulaşabilir nitelikte ve Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığından daha tehlikeli bir tür. Kemirgen ilaçlaması yapan şirket çalışanlarının, piknikçilerin, dağcılar, açık havada oyun oynayan çocukların ve orman çalışanlarının risk altında olduğu söylendi.

Hanta virüsü kemirgen ve kemirgen dışkılarına temasla, ciltteki yarık ve çatlaklardan deri yoluyla ve en önemlisi de kemirgen yuvasının ya da öldüğü yerin yakınında solunan havayla bulaşabiliyor. Her mevsimde görülebilmesine karşın Nisan ve Temmuz aylarında daha fazla risk taşıyor. Bu virüs insandan insana bulaşmıyor. Sadece kemirgenlerden bulaşıyor ve ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Hanta Virüsü bulaşan kişide ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, öksürük, kusma, bulantı, titreme, genel durum bozukluğu, bulanık görme ve sonrasında başlayan akciğer ödemi görülür. Dünyada da çok sayıda ülkede bu virüse rastlanabiliyor. Hanta Virüsü her yıl dünyada yaklaşık olarak 200.000 kişiyi etkilemektedir.

Bu virüsten korunmak için;

  • Evlerde evcil hayvan olarak fare ya da kemirgen beslenmemeli
  • Kemirgen yuvalarına direk temastan kaçınılmalı
  • Gıda ürünleri ve hayvan yemlerini açıkta bırakılmamalı

Kemirgen kontrol hizmetinin de mutlaka Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı onaylı firmalardan alınması gerekiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

kpss, kpds, ssk sorgulama, tarım bağkuru, kpss tercihleri
Küfür/spam/işime gelmeyen yorumları silerim :)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons