20 Kasım 2010 Cumartesi

İş Hayatında Sosyal Olmak Kişiye Neler Kazandırır?

Sorunları hızla çözmek, yeni işler yaratmak, yeni insan kaynağı veya parasal kaynak bulmak için çevrenizin geniş olması şart. Ayrıca, farklı çevrelerden dostları olanların, olaylara farklı açılardan bakabilmesi, değişik alternatifleri değerlendirebilmesi de kolaylaşıyor. Ama bunu mesai saatine sıkışıp kalarak değil, farklı ortamlarda bulunarak yapabilirsiniz. Okuldan askerliğe, üye olduğunuz dernekten spor kulübüne, komşularınızdan mahalle muhtarınıza kadar bulunduğunuz her ortamda arkadaş edinmeniz ve en önemlisi bunları korumanız gerek. Girişken olmak da önemli bir özellik.

Sofra Genel Müdürü Deniz Gürsoy yeni bir ortama girildiğinde insanlarla nasıl iletişim kurulabileceğini şu örnekle açıklıyor: “Benim bir tanıdığım var, her partide veya konferansta bir ufak topluluğa ilişip hep aynı fıkrayı anlatarak ilk giriş buzlarını kırar, eritir, ardından kartvizitini dağıtırdı. Bir Asya ülkesinin fahri konsolosluğunu yapan bir ağabeyimiz yıllarca bu tür toplantılarda cebinden çıkardığı ufacık cam filleri herkesin ceket yakasına iliştirir ve bağlantıyı böyle kurardı.”
Peki Network İşinizde Size Nasıl Fayda Sağlar?
Bir kere yalnızlık çekmiyorsunuz. Hiç olmayacak gibi görünen bir işi o konuda uzman olan bir dostunuza açtığınızda çoğu zaman çözümü bulabiliyorsunuz. Yeni gelişmelerden önceden haberdar oluyor, rakiplerinize karşı avantaj elde ediyor ve krizleri daha kolay atlatabiliyorsunuz. Geniş bir çevre edinmenin yollarını, bu konuda tecrübesi olanlara sorarak araştırdık.
Sosyalleşmenin Temellerini Okulda Atmak
Girişkenlik çoğunlukla genç yaşlarda edinilen bir özellik. Örneğin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, aşırı disiplinli bir ortamda büyümüş. Ama okulunda tiyatro, izcilik, koro, gezi gibi pek çok faaliyete katılmış. “Bu etkinliklerle sosyalleşmeyi öğrendik. Ondan sonrası da çorap söküğü gibi geldi” diyor.
Bulunduğu ilde herkes tarafından tanınan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci de çocukken katıldığı şiir günlerinin, futbol maçlarının, tiyatro faaliyetlerinin sosyalleşmesinde büyük etki yarattığına inanıyor. Bugünkü sosyalliğini lisedeki kulüp başkanlığı tecrübelerine borçlu olan Sofra Yemek’in Genel Müdürü, mutfak kültürü yazarı Deniz Gürsoy, gençlere lisede mutlaka kulüplere katılmalarını salık veriyor.
Okul Arkadaşlarını Kaybetmemek
Çevresi geniş insanlar okul arkadaşlarıyla bağlarını koparmıyor. Örneğin Türkan Saylan, ilkokul arkadaşlarıyla senede en az bir kez bir araya geldiğini, ayda bir telefonlaştığını söylüyor. Ortaokul ve üniversite arkadaşlarıyla yılda bir görüşüyor, lise arkadaşlarıyla da zaten hep beraber olduklarını söylüyor. Deniz Gürsoy da okuldan arkadaşlarıyla muntazam ayda bir, hızını alamadıklarında da haftada bir görüşüyor.
İkinci Cümleye Geçebilmek
Bir partide, konferansta ya da kokteylde tanımadığınız biriyle nasıl ilişki kurarsınız? “Bugün hava çok güzel” veya “Bugün hava yağmurlu” demek kolay ama asıl maharet, ikinci cümleyi bulmakta. Tabii, konuşacak bir şeyiniz varsa. Türkan Saylan, birisiyle konuşmak istediğinde sözü okumuş olduğu bir makaleden açtığını söylüyor: “Yoksa kimse gelip de size ne güzel kaşın gözün var gel arkadaşlık edelim demez artık bu çağda.”
Tanışıklıkları Dostluğa Çevirmek
Kimilerine göre bu tür ortamlarda edinilen tanışıklıkları dostluğa çevirmek imkansız. Yapı Kredi Bankası eski Genel Müdürü ve Burhan Karaçam Partnership’in kurucusu Burhan Karaçam şöyle diyor: “Dost anlamında dost, bu tür ortamlarda ortaya çıkmaz. Zaten iş hayatından çok dost çıkaramayabilirsiniz. Çünkü menfaat üzerine kuruludur ve bunu bildiğiniz sürece de bu sizi rahatsız etmez.” Tabii herkes aynı fikirde değil. Deniz Gürsoy, “Tanışıklıkları dostluğa çevirmek için o kişiyi görüştüğünüz konunun dışına çıkarıp tartarak karakterinize uygunluğunu araştırmanız lazım” diyor. “Eğer uygunsa, onun sevdiği bir konuya bağlantı kurup bir etkinliğe davet etmelisiniz. Bunun hoşlandığınız bir kadını yemeğe davet etmekten hiç bir farkı yoktur.”
Derneklere, Kulüplere Üye Olmak
Derneklere, vakıflara, spor kulüplerine üye olmak, kurslara katılmak farklı kişilerle tanışmayı ağlıyor. Bu tür tanışıklıklar bazen aile dostluğuna, iş arkadaşlığına dönüşebiliyor. Sofra Genel Müdürü Deniz Gürsoy, bunun önemini şöyle anlatıyor: “Ben bu kulüplere işlerimin gelişmesine oralarda kurduğum dostlukların yardımı olsun diye katılmadım ama 30-35 yıl sonra geriye dönüp baktığımda çoğunlukla iş yapmışız diyorum. Özellikle Sofra’nın ilk zamanlarında aldığımız işlerin çoğu çeşitli derneklerdeki dostlarım tarafından verildi.” Burhan Karaçam ise, farklı çevrelerde tanıdığınız kişilerin bakış açınızı geliştirdiğini söylüyor: “Çok farklı çevrelerin, farklı ihtiyaç ve sorunların neler olduğunu görüyorsunuz. Tamamen amatör ruhla, severek bazı toplumsal sorunlara ve ihtiyaçlara çözümler buluyorsunuz, takım oyununu geliştiriyorsunuz. Farklı konulara girdiğiniz zaman kendi esnekliğinizi arttırıyorsunuz.”
Uluslararası Kongrelere Katılmak
Bazı mesleklerde örneğin tıpta uluslararası kongrelerin rolü büyük. İnsanın mesleğinde yerinde saymamasını, geriye düşmemesini bu sağlıyor. 6 kez Hindistan’a giden Saylan, artık kendini Hindistan vatandaşı gibi hissettiğini söylüyor. 1986’da bir ödül dolayısıyla Hindistan Cumhurbaşkanı’yla bile tanışan Saylan ülkenin protokolünde yer alıyor.
Cep Telefonum Bütün Türkiye’nin Cebinde
Deniz Gürsoy’un cep telefonunda 1.200, Burhan Karaçam’ınkinde 1000, Tansu Yeğen’inkinde 500’den fazla isim kayıtlı. Müjdat Keçeci ise artık ezberlediği numaraları rehberden silerek kendine yer açmaya çalışıyor. Aynı zamanda hekim olan Türkan Saylan’ın cep telefonu numarasını ise bilmeyen yok gibi: “Az önce Gümüşhane’den bir kız aradı, ’Kızım telefonumu nereden buldun’ dedim. Bir arkadaşından almış, arkadaşı bir başkasından almış. Tüm Türkiye’de telefonum var.”
Bin Düğün Bin Cenaze
Çevresi geniş olan bir insanı nasıl tanırsınız? Katılması gereken düğünler yüzünden yaz tatiline çıkamıyorsa. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, yılda 30-40 düğüne katıldığını ve çoğunda şahit olduğunu, Deniz Gürsoy ise düğün çiçekleri dolayısıyla çiçekçiyle, vefatlar dolayısıyla da Türk Eğitim Vakfı ile neredeyse akraba olduğunu söylüyor.
Kaynak: Bu yazı, Kolay İletişim tarafından, KobiFinans için, Hürriyet İnsan Kaynakları Gazetesi’nden derlenmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder

kpss, kpds, ssk sorgulama, tarım bağkuru, kpss tercihleri
Küfür/spam/işime gelmeyen yorumları silerim :)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons