26 Nisan 2009 Pazar

Borç Yönetimi Stratejisinin Amaçları

 Borç Yönetimi Stratejisinin Amaçları 

            Yukarıdaki maddeler aksak piyasa koşulları altında firmanın vergi sonrası net bugünkü değerini nasıl arttırabildiğini de göstermektedir. Ancak bunları tam anlamı ile maddelemek  imkansızdır. Her aksaklığın firmanın toplam değerine olan etkisi hesaplanamasa bile bu durum aksaklığın göz ardı edildiğini göstermez. Örneğin bir işletme finansal sıkıntıdan çok uzakmış gibi gözükmesine karşın riskli olabilir. Bunun sebebi tehlikeli borç yönetim politikalarının uygulanmasıdır.

            Bu işlemlerde öncelikle maliyetleri yada karları ölçmek gerekmektedir. Örneğin yatırım bankacılığı uygulamalarında karlar Pazar tabanında firmalara eklenmektedir. Bunun sonucu olarak ticaret fonksiyonu, problemleri çabuk tanımlama hususunda  katı bir disiplin içermek zorundadır. İşletmenin aktif pasif yönetiminde yeni akışlarda elde edilen kaynakların potansiyel yeni ticaret sahaları için hisse senetlerine yatırılmadığı gözükmektedir. Bunun yerine bu kaynaklar, daha önceden süregelen işler için yatırıma dönüştürülmektedir. Bu yatırımlarında dönüşümünü ölçmek zordur. Bu karlar firmanın borç yönetiminden bağımsızdır. Bu sebeplerden ötürü toplam ticaret karı borç yönetim politikalarının gelişimi ve performans için uygun bir ölçüm değildir.

            Farklı ifadelerle borç yöneticisi riski, nakit akışları ve nakit ihtiyacına bakarak elimine eder. Örneğin geniş çaplı bir sanayi işletmesinde nakit akışlarını tahmin etmek çok zordur. Bundan sonra bahsedilecek konularda ifade ve varsayım bütünlüğü açısından finans yöneticisinin firmanın aktiflerinin yapısı hakkında genel fikir sahibi olduğu şeklinde bir ifadeye şimdi yer verilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

kpss, kpds, ssk sorgulama, tarım bağkuru, kpss tercihleri
Küfür/spam/işime gelmeyen yorumları silerim :)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons