12 Temmuz 2009 Pazar

Uyku Apne nasıl tedavi edilir?

Uyku Apne nasıl tedavi edilir?

Uyku apnenin tedavisinde birçok yöntemi kullanılmaktadır. Tedavi yöntemi hastalığın ağırlığına göre karar verilir. Açıkcası şikayetleri daha hafif olan hastalarda daha az agresif tedavi yöntemleri seçilir.

  1. Davranışsal ve yaşam stili modifikasyonu: Kilo vermek en önemli faktördür ve fazla kiloların verilmesi ile uyku apne hastalığı tamamen tedavi edilebilir. Diğer yöntemler ise a) düzenli egzersiz, b) sigaranın bırakılması, c) uyku öncesi alkol ve sedatif ilaçlarının alınmaması, ve d) uykuya dalma sorunu olanlarda uyku öncesi yatakta daha çok vakit geçirilmesidir.
  2. Cerrahi: Bu yöntemle boğazın arka kısmı açık tutulmaya çalışılır. Cerrahi horlama için mükemmel bir yöntem olup semptomatik olgularda ise tedavi başarısı düşüktür. Bu yüzden cerrahi, uyku apnenin tedavisinde ilk basamak tedavi olarak düşünülmemelidir. İki çeşit cerrahi yöntemi bulunmaktadır. 1) uvulapalatofaringoplasti (UP3) 2) lazer destekli uvulapalatofaringoplasti (LAUP) UP3 konvansiyonel bir cerrahi yöntem olup hastane yatışı gerektirmektedir. LAUP ise özel uzman polikliniklerinde yapılabilmekle birlikte sıklıkla tedavi tekrarı gerekebilir.
  3. Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı (CPAP): portabl bir cihaz olup nazal bir maske aracılığıyla basınçlı hava verilir. Basınçlı hava ile havayolları açık tutularak apneler engellenmiş olur. CPAP oldukça etkili olmakla birlikte bir parça sıkıcı (hantal) olabilir. CPAP kullanma kararı hastalığın semptomlarının şiddeti ile tedavinin faydası arasındaki dengeye göre karar verilir. Fakat CPAP tedavisinin etkinliği göz önüne alındığında, semptomatik hastalarda en sık kullanılan tedavi yöntemidir.
  4. Oral Uygulamalar: Bu ağızkoruma cihazı olup alt çeneye yerleştirilerek boğazın arka kısmındaki alanın açık kalmasını sağlar. Cihaz uyku esnasında kullanılırken uyandıktan sonra çıkarılır. Oral uygulama, CPAP tedavisine göre daha az etkili olmakla birlikte bazı hastalar oral uygulamayı CPAP kullanımından daha kolay bulurlar.

0 yorum:

Yorum Gönder

kpss, kpds, ssk sorgulama, tarım bağkuru, kpss tercihleri
Küfür/spam/işime gelmeyen yorumları silerim :)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons