9 Nisan 2009 Perşembe

Sakız ağacı

Diğer İsimleri : Maştaki, Mesleki, Pistacia lentiscus, Mastic tree, Lentisque

Botanik Bilgi : Antepfıstığıgiller familyasından;  4 metre kadar boyunda, sık dallı, çalı görünümünde, Kış aylarında yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Çiçekleri küçük ve kırmızı renklidir. Meyvesi ufak, yuvarlak ve sivri uçludur. Başlangıçta kırmızı renkli iken sonradan siyaha dönüşür.

Yetiştirildiği Yerler : Akdeniz kıyılarında yetişir.

Toplanması-Saklanması : Bu bitkinin gövdesi çizilerek elde edilen sakızı kullanılır. Dal ve gövdesinden “Sakız, Mastho” elde edilir. Damla sakızı; iri taneler halinde ve duru parlak renkli iyi cins bir sakızdır.

Kullanıldığı Yerler : Damla sakızı elde edilir. Bu damla sakızı da hem çiğnemek için hem de mutfaklarımızda damla sakızlı muhallebi yapımında kullanılır.

Faydaları

Midenin düzenli çalışmasını sağlar.                                                 

Tükürük ifrazatını artırır.

Çene kaslarını güçlendirir.

Nefesin ferah olmasını sağlar.Ağız kokusunu giderir.

Dişetlerini temizler.

Kullanım Şekli : Bu sakızdan bir miktar alınarak dövülüp bala katılıp yenilir. Sakız olarak da çiğnenir

0 yorum:

Yorum Gönder

kpss, kpds, ssk sorgulama, tarım bağkuru, kpss tercihleri
Küfür/spam/işime gelmeyen yorumları silerim :)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons