20 Mayıs 2009 Çarşamba

Kısa dönem askerlik kalkıyor mu?

Profesyonel ordu çalışmaları tamamlandığında, zorunlu askerlik hizmeti de tek tip olacak. Yedeksubaylık ve kısa dönem erlik kaldırılacakmış. Herkes celp dönemlerindeki ihtiyaca ve yükümlü sayısına göre, 12 ya da 15 ay erlik yapacakmış. Yurt dışındakiler için dövizli askerlik devam ederken, yurt içinde ancak her celp döneminde askere alınacak yükümlü sayısı, ihtiyaç duyulandan çok ise bedelli askerlik gündeme gelecekmiş. Genelkurmay, bugünkü şartlarda 2013 yılına kadar bedelli askerliğin gündeme gelmeyeceğini hesaplıyormuş.

TSK’daki reform çalışmalarının ilk aşamasında askerlik süresinin kısaltılması ve profesyonel ordu faaliyetleri olmuştu. 18 aylık uzun dönem askerlik süresi 15 aya, 16 ay olan yedek subaylık süresi 12 aya, 8 ay olan kısa dönem askerlik süresi de 6 aya indirilmişti. Artık er ve erbaşlara bazı birliklerinde görev verilmemekte.

Ayrıca Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma özel harekât taburları, 5'i Kara Kuvvetleri Komutanlığına, 1'i Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı komando tugayları, Sabit konuşlu iç güvenlik taburları ve Destek unsurları tamamen profesyonellerden oluşacakmış. İç güvenlik ve komando taburlarında görev alacak erler, Eğirdir Dağ ve Komando Okulunda eğitilecekmiş. Profesyonel olacak 6 komando tugaylarından her biri hemen hemen 1600 personelden oluşacakmış.

Sonuçta bugüne kadar olan profesyonel askerlik çalışamları Orgeneral İlker Başbuğ döneminde hızlanarak ve gelişerek devem edecek gibi gözüküyor. Kısa dönem askerlik konusunda bazı kesimler tafafından çekinceler olsada yerinde bir uygulama bence. Tabiki herşeyi zaman gösterecek.

0 yorum:

Yorum Gönder

kpss, kpds, ssk sorgulama, tarım bağkuru, kpss tercihleri
Küfür/spam/işime gelmeyen yorumları silerim :)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons