19 Mayıs 2009 Salı

Parmak İzinden Yüz Tanımı

Türk bilimadamları artık projeleriyle, buluşlarıyla bilim dünyasında yerini almaya başlıyor. Bu bağlamda Gazi Üniversitesindeki Türk bilim adamları ilk kez parmak izinden yüz tanımlayan bir sistem geliştirerek bir ilke imza atmışlar. Proje Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu başkanlığında yürütülmekteymiş.

Yaklaşık 8 yıldır üzerinde çalışmışlar ve bugüne kadar 150 parmak izinden yola çıkarak, bu kişilerin yüzlerini tanımlamayı yüzde 3-5 yanılma payı ile başarabilmişler.

Projenin ilk aşamasında parmak izinden burun, göz ve kaş tanımı yapılabilirken, daha sonra dudak ve çehrede tanımlanabilmiş. İnsanların parmak izleriyle yüzleri arasında bağlantı bulunduğu tezinide bu şekilde ortaya koymuşlar.

Çalışma için ilk örnek projeyi yürüten Gazi Üniversitesi Rektörü olmuş. Bilgisayardaki yüzün kendisine benzeyip benzemediğinin konusunda "Bir çok karikatüristten daha iyi çizdi. Bu, başarılı bir çalışma olacak" demiş.

Gazi üniversitesi Türkiye için ticari yönden geliri olabilecek bu projenin patentinide almış. 3 boyutlu olarak yüz tanıma sistemini geliştirmek için çalışmaktalarmış. Alanında bir ilk olan bu çalışma içinde, binde bir kişinin bile yüzünü tanımlayabilseler Prof. Dr. Rıza Ayhan demiş olduğu gibi gerçekten büyük başarı.

0 yorum:

Yorum Gönder

kpss, kpds, ssk sorgulama, tarım bağkuru, kpss tercihleri
Küfür/spam/işime gelmeyen yorumları silerim :)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons